venüs

 Venüs Özellikleri

Merkür'den sonra Venüs Güneş'e en yakın olan gezegendir. Aynı zamanda Güneş ve aydan sonra dünya üzerinden en net ve parlak görünen gezegen olarak öne çıkıyor. Adını Roma antik dönemindeki aşk ve güzellik tanrıçası Venüs'ten alan gezegen, dünya ile hemen hemen aynı boyutlarda ve aynı kütlededir. Bu sebepten dolayı fiziksel olarak dünyanın ikizi olarak da bilinir.

Venüs'ün çapı Dünya'ya göre 638 kilometre daha azdır. Aynı zamanda kütlesi dünyanın %81’i kadardır. Geçmişten günümüze kadar insansız pek çok keşif aracı Venüs'e gönderilse dahi bir kısmı başarılı olurken yarısına yaklaşık kısmı ise başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Özellikle Venüs'ün atmosferinin %96,5’i karbondioksitten oluştuğundan dolayı, bulutlar sera etkisi yaratmakta ve güneş sisteminin en sıcak gezegeni olmasına sebebiyet vermektedir.

Her ne kadar Merkür Güneş'e en yakın gezegen olsa dahi Venüs en sıcak gezegendir. Venüs aynı zamanda Güneş sisteminde uydusu olmayan 2 gezegenden biridir. Dünya ile ikiz olarak bilinse dahi yüzey basıncı açısından 92 Kat daha güçlü olduğu da bilinmektedir. En önemlisi Venüs Dünyaya en yakın gezegendir. Yaklaşık olarak 41 milyon kilometre kadar uzaklıktadır.

Yorumlar